dimecres, 10 de març del 2010

Refrigeració per absorció

Avui us parlaré d'un tema clau en el meu projecte de final de carrera, la refrigeració per absorció. Aquí explicaré el cicle amb aigua-bromur de liti, però també existeix amb amoníac-aigua, en aquest cas, l'amoníac fa el paper de l'aigua i l'aigua fa el paper del bromur de liti.
La refrigeració per absorció es basa en el cicle d'evaporació-condensació de determinades substàncies químiques. La màquina de refrigeració per absorció es compon de quatre elements: evaporador, absorbidor, generador (també anomenat separador), i condensador. I en la màquina de refrigeració per absorció aigua-bromur de liti s'utilitza una barreja d'aigua i bromur de liti amb diferents concentracions a cada element, amb l'aigua com a refrigerant i el bromur de liti coma absorbent.
Descripció dels elements:
  • L'evaporador és un recinte tancat que treballa a baixes pressions, on l'aigua s'introdueix en fase líquida i s'evapora prenent calor de l'aigua del circuit de refrigeració de l'edifici. Aquesta aigua del circuit de refrigeració entra a l'evaporador a temperatures entres 12-15ºC i en surt a temperatures 3-7ºC.
  • Posteriorment l'aigua evaporada es barreja i condensa a l'absorbidor amb bromur de liti. I aquesta barreja en fase líquida és bombejada cap al generador.
  • Al generador es fa servir una font de calor externa, que pot prevenir d'un sistema sola tèrmic, per tornar a separar l'aigua de bromur de liti, mitjançant una evaporació i reconcentrar la solució.
  • Finalment, l'aigua obtinguda al generador passa al condensador on, a baixes pressions, cedeix temperatura i s'obté pura en fase líquida per tancar el cicle d'evaporació-condensació.
  • Bomba de l'evaporador, es l'encarregada de fer circular a pressió el refrigerant pels tubs de la secció de l'evaporador.
  • Bombes de la solució, bombegen la solució de sal fins al generador i també fins al col·lector de polvorització de l'absorbidor.
  • Intercanviador de calor, on la solució diluïda que es bombeja fins al generador des de l'absorbidor s'acalenta per la solució concentrada que es retornada a l'absorbidor.
I fins aquí el tema d'avui, si teniu algun dubte o en voleu discutir ja sabeu on trobar-me, al mòbil potser no ho proveu, perquè si se'n torna a anar la llum potser em quedo sense bateria jeje.
Fins la pròxima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada