dissabte, 20 de març del 2010

Ós panda



Avui parlarem d'un animal curiós, és una animal que crida l'atenció per la seva coloració del pèl, i amb el qual jo es veu que hi tinc una assemblança bastant gran o com a mínim això pensaven els aficionats del Guissona una vegada que hi vaig anar a jugar a futbol...en fi millor no barrejar el futbol amb tot això...
L'ós panda és una espècie de mamífer que pertany a l'ordre dels carnívors, és una espècie nativa de la Xina i actualment està en clar perill d'extinció, es calcula que hi ha uns 1600 exemplars en llibertat i 188 en captivitat. El nom de l'ós panda en xinès significa gran ós-gat. L'ós panda es va conéixer a Occident quan un caçador el 1869 en va portar una pell a un misioner jesuita.
Hàbitat:
L'ós panda viu als freds i humits boscos de bambú de l'est del Tíbet i sud-oest de la Xina, viu en regins muntanyoses de fins a 3500 metres i ambients terrestres.
Característiques físiques:
És un mamífer que sol fer entre 1 i 1,5 metres d'alçada i pesa uns 140 kg i en llibertat viu uns 20 anys. Les orelles, el nas, el pèl del voltant dels ulls, les espatlles i les extremitats són negres, mentre que la cara, el ventre i el llom són de color blanc. Les orolles són ovalades i erectes. La pota del panda presenta 5 dits i a més tenen una modificació dels ossos del canell que fan que presenti un sisè a mode de dit polze. Les potes del davant són fortes i aptes per escalar, mentre que les del darrer són més curtes. I els seus són petits i a diferències de la resta d'óssos presenten unes pupil·les verticals cosa que els dóna el nom de gran ós-gat.
Les cries quan naixen són molt petites pràcticament sense pèl i pesen uns 90 grams.
Alimentació
L'ós panda s'alimenta bàsicament de bambú, un 99% de la seva alimentació està basada amb el bambú, però també menja insectes, ous i petits rosegadors. Pot arribar a consumir 40 kg de bambú al dia i pot dedicar fins a 14 hores al dia per alimentar-se, també beu molta aigua.
Reproducció
Els óssos panda arriben a la maduresa sexual als 5 anys. L'època d'aparallament es desenvolupa durant la primavera entre març i abril, en l'època d'aparellament hi pot haver fins a 5 mascles per una femella fèrtil, i el que destaqui és qui tindrà el dret de copular amb ella. La copula dura entre 30 segons i 5 minuts, però el mascle la pot muntar vàries vegades per assegurar-se la fecundació, les còpules solen ser bastant sorolloses.
La gestació dura uns 135 dies i les cries naixen pesant entre 90 i 130 grams, normalment en neix només una i quan en naixen dos la mare n'elegeix només una. Quan neix la cria és cega i té una coloració diferents, ja que no adquirirà la coloració definitiva fins un mes després d'haver nascut. La mare alimenta a la cria entres 6 i 14 vegades al dia, la cria comença a caminar a partir dels 75 dies i viurà amb la mare fins als 2 anys de vida.
I fins aquí una petita ressenya sobre els óssos panda espero que us hagi ajudat a saber una més sobre aquests animals, que entre moltes coses són el símbol de WWF. La informació l'he extret de: http://es.wikipedia.org/wiki/Ailuropoda_melanoleuca http://mediodia.galeon.com/#inicio http://www.estudiantes.info/ciencias_naturales/oso-panda.htm
Cuideu-vos i fins la pròxima!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada