dissabte, 13 de març del 2010

Ós polar






Avui, i després d'aquests dies de neu i fred que hem passat (a Girona encara hi ha algun rogle amb neu), parlarem d'un animal que no descarto veure'n algun per Girona mateix si torna a fer la nevada que ha fet aquesta setmana...L'Ós polar.
L'ós polar o ós blanc (Ursus maritimus) és un gran mamífer de l'ordre dels carnívors i viu a la zona polar o les zones més gelades de l'hemisferi nord.
Descripció:
Presenten un perfil més allargat que la resta d'ossos i unes potes més allargades i musculoses que els permet fer unes grans caminades i nedar llargues distàncies. Les orelles i les cua són petites per tal de perdre el mínim de calor per aquí. També tenen una gran capa de greix per ajudar a mantenir la calor corporal i un dens pelatge que en realitat no és blanc, sinó translúcid, i els quals tenen aire per dins cosa que encara els permet un major aïllament del fred exterior, sota aquesta capa de pel tenen la pell que és negra per atreure més la radiació solar i com que la llum s'hi reflecteix dóna aquesta sensació de pèl blanc. Els mascles arriben a pesar uns 500 kg i les femelles uns 250 kg, tenen una longitud de 2,5 m el mascle i 2 la femella, i una altura de 1,5 m. I poden arribar a viure uns 28 anys. No hibernen i a l'hiverns moltes vegades els segueixen guineus àrtiques per menjar la carronya que deixen al seu pas.
Alimentació:
Són grans carnívors, però a l'estiu també poden menjar certa quantitat de vegetals de la tundra, tot i que són capços de nedar grans distàncies capturen les seves preses a terra o sobre el gel i són els majors depredadors del seu hàbitat. S'alimenten bàsicament de foques, però també poden menjar peixos, petites aus, i els seus ous, moluscs, crustàcis i a vegades ataca a morses joves i algunes balenes o belugues quan als forats que fan per poder respirar. Els óssos poden arribar a menjar 30 kg de carn al dia i no beuen aigua, ja que en el seu hàbitat és àcida i salada, treuen els fluids que necessiten de la sang de les seves preses. Poden arribar a ser caníbals sobretot els mascles menjant-se cries d'ós o óssos morts.
Reproducció:
El període d'aperallament és entre abril i maig. Però els òvuls no es fertilitzen fins al setembre en el que es coneix com a implantació diferida. Durant aquest temps les femelles han acumulat moltes grasses, ja que les femelles que han de criar són les úniques que durant l'hivern es fan un cau per passar-lo allí i cuidar les cries. Les cries naixen a l'octubre fent uns 30 cm i pesant 700 g. són cecs i no tenen cap dent. Durant 5 mesos les cries seran amamantades per la mare i creixen bastant ràpid, així a principis d'estiu ja estan apunt per seguir la mare. Els óssos arriben a la maduresa sexual als 5 anys.
Amenaces:
La principal amenaça per la seva existència és l'home, els esquimals en caçaven per la seva carn i pel seu fetge, i amb l'arribada dels colons europeus es van començar a caçar com esport i per evitar incursions als seus poblats. La seva caça ara està prohibida però ara també altres amenaces com l'acumulació de contaminants a l'atmosfera artíca i al gel, i el canvi climàtic que està fent que el gel de la zona on viuen es descongeli fins a tres setmanesa abans que la dècada de 1970. L'únic animal que el pot atacar són les morses.

I fins aquí la meva explicació sobre els óssos polars, avui dissabte si voleu saber-n'hi més coses aquí us deixo les pàgines d'on he tret jo la informació i si en sabeu algo més i voleu fer alguna aportació, feu comentaris!!! Fins la pròxima.
http://es.wikipedia.org/wiki/Ursus_maritimus
http://www.botanical-online.com/animales/osopolar.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada