dimecres, 17 de març del 2010

Energia solar fotovoltaica



Avui parlarem sobre una altra manera d'aprofitar l'energia solar amb un altre tipus de plaques, parlarem sobre l'energia solar fotovoltaica.
Què és?
L'energia solar fotovoltaica és l'obtenció d'electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques que funcionen amb la radiació solar.
Com funcionen les plaques?
Les plaques o mòduls fotovoltaics estan format per dispositius semiconductors tipus diode que, quan reben radiació solar s'exciten i provoquen salts electrònics, generant una petita diferència de potencial als seus extrems. L'acoplament en sèrie de varis d'aquests fotodiodes permet obtenir voltatges més grans amb configuracions molt senzilles i aptes per alimentar petits dipositius electrònics. A una escala més gran, la corrent elèctrica continua que proporcionen les plaques fotovoltaiques es pot transformar en corrent alterna i injectar-la a la xarxa.
Tipus d'instal·lacions?
Bàsicament es diferencia entre dos tipus d'aplicacions de l'energia solar fotovoltaica: instal·lacions aïllades de la xarxa elèctrica i centrals de generació connectades a la xarxa.
  • Sistemes aïllats d'energia solar fotovoltaica, gràcies a aquesta es pot tenir electricitat en llocs allunyats de la xarxa de distribució elèctrica. Així es pot diposar d'electricitat a cases de camp, refugis de muntanya, bombejar aigua...Els sistemes aïllats es componen bàsicament de la captació d'energia solar amb les plaques solar fotovoltaiques i emmagatzematge de l'energia elèctrica produïda en bateries.
  • Sistemes fotovoltaics, connectats a la xarxa, aquesta aplicació consisteix en generar electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques i injectar-la directament a la xarxa de distribució. Actualment a Espanya les companyies elèctriques estan obligades per llei a comprar aquesta energia elèctrica injectada a la xarxa.
A España el model més desenvolupat d'instal·lacions connectades a la xarxa és el conegut com a hort solar, que consisteix en l'agrupació de diferents instal·lacions de propietaris diferents en sòl rústic. Cada instal·lació té una potència de fins a 100 kw i poden ser fixes o amb seguiment, que són instal·lacions que segueixen el recorregut del Sol per maximitzar la generació elèctrica.
I fins aquí una petita explicació sobre aquest tipus d'aprofitament de l'energia solar, un més de tots els que us he explicat fins ara, una altra manera interessant de fer servir l'energia solar. Ara també és important remarcar la importància de les instal·lacions aïllades la qual cosa permet ser independent de la xarxa elèctrica.
I ja ho sabeu per qualsevol cosa o tema que voleu que tracti comentari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada