dimecres, 28 d’abril del 2010

Energia eòlica



Bon dia seguidors del meu bloc (que jo sé que n'hi ha encara que són bastant callats), avui dimecres parlarem de l'energia eòlica.
Introducció:
L'energia eòlica és l'energia obtinguda del vint, és a dir, l'energia cinètica generada per efecte de les corrents d'aire i que es transformada en altres tipus d'energia aprofitable per l'activitat humana.
Acutalment l'energia eòlica s'utilitza principalment per produir energia elèctrica mitjançant aerogeneradors. A Espanya l'any 2008 el percentatge de l'energia elèctrica aportada per l'energia eòlica va representar l'11% de l'energia elèctrica consumida.
Funcionament de l'energia eòlica:
L'energia del vent està relacionada amb el moviment de les masses d'aire que es desplacen d'àrees d'alta pressió a àrees de baixa pressió, amb velocitats proporcionals al salt de pressió.
Els vents es generen com a conseqüència del calentament no uniforme de la superfície terrestre per part de la radcació solar. Els continents absorbeixen menys quanitat de llum que els mars, per la qual cosa, l'aire que hi ha sobre la terra s'acalenta s'expandeix i s'eleva i l'aire més fred i més pesat es posa en moviment per ocupar el lloc deixat per l'aire calent, amb aquest moviment es genera el vent.
Funcionament dels aerogeneradors:
L'antecedent directe dels actuals aerogeneradors són els molins de vent, que encara avui s'utilitzen per moldre el gra o extreure gra.
Un molí és una màquina que té aspes o pales unides a un eix comú, que comença a girar quan bufa el vent. Aquest eix està unit a diferents tipus de maquinària, per exemple, màquines per moldre gra, bombejar aigua o produir electricitat.
Per l'obtenció de l'ectricitat, el moviment de les aspes acciona un generador elèctric que converteix l'energia mecànica de la rotació en energia elèctrica, aquesta es pot emmagatzemar en bateries o anar directament a la xarxa elèctrica, el funcionament és simple, i el que es busca és la construcció d'aerogeneradors que siguin cada vegada més eficients.
Parcs eòlics marins:
L'objectiu d'aquest tipus d'instal·lacions seria doble. Per un costat aprofitar el vents més forts que hi ha alta mar, i que podrien permetre produir fins i tot el doble d'energia d'un aerogenerador normal, i reduir l'impacte ambiental a les costes i llocs on s'instal·len parcs eòlics.
Situació d'Espanya i Catalunya:
Espanya ocupa el segon lloc mundial darrere d'Alemanya amb una potència de 9.653 MW seguida pels Estats Units, però encara està lluny d'Alemanya amb una potència de més de 17.000 MW.
Dins d'Espanya, Catalunya ocupa el lloc número 11 darrere del País Basc amb una potència de 144.140 Kw, el primer lloc l'ocupa Galícia amb una potència de 2.452.480 Kw

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada