dissabte, 10 d’abril del 2010

Races de gossos VII





Avui dissabte com és habitual parlarem d'una raça de gos, hi avui parlarem dels Collie, o més coneguts com a Lassie per una película en que hi havia un gos protagonista d'aquesta raça.

Origen i història:
Collie fa referència a moltes races que tenen com origen Escòcia. Les muntanyes altes d'Escòcia són el lloc natural d'origen del collie. Era un gran pastor i podia portar fins a 500 ovelles. A diferència del collie actual, no tenia el pèl tan llarg i bonic. El collie va ser creuat amb el setter irlandès i el Borzoi i així es van obtenir les característiques actuals. La primera il·lustració d'un collie va ser l'any 1790. Els pastors han utilitzat aquesta raça durant segles, però les formes modernes d'aquesta raça es van desenvolupar a Anglaterra a finals dels 1800. Aquesta classe primerenca de collie es nombrada com collie escocès al segle XIX i principis del XX, eren més pesats i menys desenvolupats que els actuals. En l'acutalitat a Sud-Àfrica es continua utilitzant com a pastor, però de grans manats d'avestruços, pel seu sentit de la vigilància tan desenvolupat.
N'hi ha diferents varietats: el collie de pèl llarg, el collie barbut i border collie.

Caràcterístiques físiques:
Té el cos llarg en relació amb la seva altura. Els mascles fan entre 56 a 61 cm d'altura i la femella entre 51 i 56 cm. Pesa de 18 a 29 kg. Té els ulls marrons, les orelles són petites i cap enrere o davant quan el gos està alerta. El morro és llarg i llis i amb el nas negre. La seua cua és llarga i amb molt pèl, el pèl és dens dur al tacte suau i brillant si es cuida bé. El coll és musculós i fort té una expressió d'intel·ligència amb una mirada viva. Solen ser de color arena clar, arena fosc, tricolors o blue merle. Viuen uns 12 anys.

Característiques psíquiques:
Són uns gossos dolços i cuidadosos, intel·ligent i amb un design innat per complaure. Són una bona companyia per a la família i per altres gossos, molt lleials i fiels, tot i que poden desconfiar dels desconeguts si no li cauen bé. És un gos perseverant i molt bo cuidant a nens, li encanta vigilar els nens, és dolç, bon vigilant i molt atent. Amb els nens es deixa tractar com un peluix. No és un gos poruc o tímid. Si els membres de la família discuteixen sempre es fiquen al mig. Ha de ser cuidat amb carinyo i sense recórrer a la força.

Salut:
És una raça sana per naturalesa, i tenen molt pocs problemes congènis coneguts. La part del cos més delicada sol ser els seus ulls, s'han de netejar amb freqüència i viuen típicament entre 10 i 12 anys.

I fins aquí la raça d'avui, a veure si us animeu i em proposeu vosaltres alguna altra raça.
Cuideu-vos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada