dissabte, 24 d’abril del 2010

Races de gossos IX



Avui dissabte ja sabeu de que toca parlar no?Doncs si, ho heu endevinat de races de gossos, i avui toca parlar dels dàlmates, perquè avui n'he vist un tot just sortir de casa i he pensat, ja sé de que parlaré avui, dels dàlmates.

Origen i història:
L'origen de la raça no està clar i només es basa en suposicions. Les primeres evidències de l'existència es basen en que els grans mestres pintors italians del s.XVI en alguna d les seves obres ja sortien representats. Durant el s.XIX era habitual veure'l corrent en especial a la Gran Bretanya corrent a la vora del carruatges i segons sembla era com a protecció als viatgers dels carruatges. També se n'han vist representacions egípciees. I el que si que està clar és que el seu origen no és a Dalmacia com es creia, també s'ha utilitzat per la caça i com a guardià.

Característiques físiques:
Els dàlmates son gossos de bona musculatura, de mida mitjana entre 50 i 60 cm, amb una gran resistència. El pelatge és dur, curt i dens, de color blanc amb taques negres o marrons. Els peus són rodons amb dits ben arquejats i les ungles blanques o del mateix color que les taques. El nas és del mateix color que les taques. Els ulls són de color marró fosc o àmbar. Porten les orelles caigudes i doblegades.
El seu cap és llarg, amb un crani pla i sense arrugues. El morro és llarg i fort. Els ulls són de mida mitjana, rodons, brillants i d'expressió intel·ligent. La cua és forta a la base i es va aprimant gradualment cap a la punta i fa una petita corba cap a dalt.
Quan neixen no tenen taques i els hi sortiran després.

Característiques psíquiques:
És un gos que requereix activitat física i exercici. Són ràpids i resistents. Si se'ls deixa voltar lliures es possible que facin passejades llargues i tornin al cap de diversos dies. Són molt bons companys per a nens, però cal que el gos estigui ben socialitzat perquè si no pot fer mal al nen. És un gos molt sensible i que pateix molt amb el maltracte i que difícilment oblida. És un gos molt sociable i que pateix si se'l deixa massa temps sol, però també és un gos de caràcter independent intel·ligent i capaç de sobreviure per ell mateix.

I fins aquí la raça d'aquest dissabte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada