dimarts, 16 de febrer del 2010

Captadors solars plans


Avui parlarem sobre un tema, que a mi em té força captivat, l'energia solar i l'aprofitament que en podem fer, avui parlaem sobre un tipus de plaques solars, els captadors solars plans en parlarem més endavant també en temes relacionats segurament però avui començarem. Tot el tema de l'energia solar tot i que ja em cridava l'atenció, em va començar a cridar l'atenció de forma important després d'assistir a la presentació del treball de recerca del meu bon amic Sergi, que si no recordo malament el que va fer, va ser alguna cosa similar a les plaques que avui explicaré, així que Sergi si hi vols fer alguna aportació més, ja ho saps.
Els captadors plans poden estar fabricats de diferents materials, acer, alumini, plàstic... I el seu funcionament es basa en l'anomenat efecte hivernacle on capten l'energia solar i n'impedeixen la sortida transferint-la a l'aigua que hi circula per dins. Una placa d'aquestes esta formada bàsicament per:

Coberta transaprent
La coberta transparent es col·loca a sobre la placa i el seu objectiu es rediur la pèrdua d'energia, crear l'efecte hivernacle i protegir la placa. El més habitual és que sigui de vidre.

Superfície captadora
És l'element clau del captaodr. Sol estar feta de coure o combinat amb alumini i/o plàstics especials. Està formada per una sèrie de tubs o conductes pels quals hi circula l'aigua a escalfar i una superfície de captació selectiva que transfereix l'energia solar als tubs en forma de calor.

Làmina reflectant
Es col·loca entre superfície captadora i l'aïllament tèrmic. La seva missió és la de redirigir cap a la superfície captador algunes radiacions residuals i actuar de barrera anticondensació.

Aïllament tèrmic
Es troba al fons del panell, a la superfície absorbent (o captadora) i als laterals per tal de reduir les pèrdues de calor des de la superfíce absobernt a la carcassa. Se sol utilitzar fibra de vidre, llana de roca...

Carcassa
Recull tots els altres components i aporta rigidesa al conjunt. Sol està formada per un material metàl·lic, però també pot ser de plàstic. Ha d'aportar rigidesa i resistència estructural i ha de tenir resistència a la intempèrie.

Espero que us hagi servit per tenir alguna idea general de com són, més endavant hi haurà nous temes relacionats. I ja ho sabeu aporteu tot el que us sembli interessant de dir.


2 comentaris:

  1. Bueno avui he parlat d'això, però vist l'èxit de les races de gossos tranquils que hi haurà noves entregues jeje, i Sergi algun dia d'aquests parlaré dels ossos panda també, tranquil

    ResponElimina
  2. Quina gran i grata sorpresa!!

    No m'atreviria pas a rectificar a tota una autoritat en la matèria ;). Realment el tema de l'energia solar és molt interessant. Jo potser hagués començat per explicar l'efecte hivernacle, que és una cosa que tothom creu que sap com funciona i realment quan ho expliques més d'un i de dos flipen. I és que la llum, senyors i senyores, mola un munt!

    Continua així Serni!

    ResponElimina