dimarts, 4 de maig del 2010

Energia maremotriu



Bon dia gent, avui parlarem d'una altra energia renovable, en aquest cas l'energia produïda per les marees, o sigui l'energia mareomotriu.

Què és?
L'energia mareomotriu és la que resulta d'aprofitar les marees, és a dir, la diferència d'altura mitjana dels mars segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, i que resulta de l'atracció gravitatòria entre la Lluna i el Sol sobre les masses d'aigua dels mars. El rang mitjà de les marees està típicament entre els 0,5 i 1 m. La pujada de les aigües es denomina flux mentre que el descens es coneix com a reflux. Els moments de màxima elevació del flux són la plenamar i tenen lloc quan la terra, la lluna i el Sol estan posicionats al voltant d'una línia. Els moments de màxim reflux s'anomenen baixamar i tenen lloc quan la Terra, la Lluna i el Sol estan perpendiculars entre ells. La variació entre marea baixa i alta es dóna en un període semidiürn d'aproximadament 12 hores i 25 minuts. La magnitud de les marees canvia segons cada mes lunar. L'energia estimada que es dissipa per les marees és de l'ordre de 20.00 TWh i d'aquesta se'n considera recuperable al voltant de 200 TWh.

Funcionament:
La ubicació ideal per instal·lar una central mareomotriu és un estuari, una badia o una riera on l'aigua hi penetri. S'aprofita la diferència d'altures interposant parts mòbils al moviment natural d'ascens i descens de les aigües juntament amb mecanismes de canalització i dipòsits, per obtenir moviment en un eix.
-Quna la marea puja, les comportes dels dics s'obren i l'aigua entra a l'embassament.
-Quan l'aigua arribar al seu màxim niell, les comportes es tanquen.
-Durant la baixamar el nivell del costat contrari de l'embassament (el del mar) descendeix-
-Quan la diferència arriba al seu màxim s'obren les comportes de les turbines perquè l'aigua passi a través d'elles cap al mar.
-La força de l'aigua mou l'hèlix de la turbina i aquesta en girar acciona un generador que té acoblat, que és el que produeix l'electricitat.

I fins aquí l'explicació sobre l'energia mareomotriu, un tipus d'energia renovable interessant als llocs on es pot aplicar, ja que per exemple a Almenar això no seria gaire aplicable...Fins la pròxima!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada