dimarts, 11 de maig del 2010

Cogeneració



Bon dia gent:
Avui dimecres parlarem d'una altra manera d'obtenció d'energia elèctrica que per qüestions de feina fa uns dies que en parlo, però que no sé ben bé de que es tracta, així us ho aclareixo a vosaltres i a mi, és la cogeneració.
Què és?
La cogeneració és el procediment mitjançant el qual s'obté simultànimaent energia elèctrica i energia tèrmica útil (vapor, aigua calenta sanitària) partint d'un únic combustible, si a més a més es produeix fred es diu trigeneració.
Com funciona una central de cogeneració?
En un procés de cogeneració, la calor es presenta en forma de vapor d'aigua a alta presió o en forma d'aigua calenta. Per exemple, es pot utilitzar el vapor calent que surt d'una turbina de producció d'energia elèctria, per subministrar energia per altres usos. Fins fa poc el més normal era deixar refredar el vapor, però amb aquesta tècnica, amb la calor que li queda al vapor s'acalenta aigua per difents usos.
Els sistemes de cogeneració presenten rendiments globals de l'ordre del 85%, el que implica que l'aprofitament simultani d'electricitat i calor afavoreixi l'obtenció d'elevats índexs d'estalvi energètic, així com una disminució important de la factura energètica, sense alterar el procés productiu, estalvi energètic que s'incrementa notablement si s'utilitzen energies renovables.

El desenvolupament de la cogeneració podria evitar l'emissió de 127 milions de tones de CO2 a la Unió Europea durant l'any 2010.
Regulació:
L'energia de cogeneració s'inclou en el règim especial d'energia que li permet utilitzar la cogeneració per proveir-se de tota la calor que necessiti i injectar a la xarxa elèctrica l'energia elèctrica que no necessiti a una tarifa fixa. D'aquesta manera s'evita que una altra central produeixi energia de forma menys eficient.
Avantatges de la cogeneració:
  • Estalvia energia i millora la seguretat de l'abastiment.
  • Disminueix les pèrdues de la xarxa, especialment perquè les centrals de cogeneració es solen situar pròximes als llocs de consum.
  • Augmenta la competència entre els productors.
  • Permet crear noves empreses.
  • S'adapta bé a les zones aïllades o ultraperifèriques.
Sistemes de cogeneració:
  • Plantes amb motors alternatius; utilitzen gas, gasoil o fuel-oli com combustible. Són molt eficients elèctricament però poc eficients tèrmicament.
  • Plantes amb turbines de vapor; en aquests sistemes, l'energia mecància es produeix per l'expansió del vapor d'alta pressió procedent d'una caldera convencional.
  • Plantes amb turbina de gas; es crema combustible en un turbogenerador, cedint part la seua energia per produir energia mecànica. N'hi ha de diferents tipus: de cicle simple, cicle combinat i cicle combinat a condensació.
  • Trigeneració; es basa en produir calor, electricitat i fred.
I fins aquí el que us puc dir sobre la cogeneració, espero que us hagi servit i hagueu après quelcom, fins la pròxima!

2 comentaris:

  1. Quin gran Enginyer que ha perdut la societat! Bon article, amè i instructiu. Només comentar per complementar que moltes centrals elèctriques utilitzen combinacions de turbines de gas i de vapor, doncs la temperatura a la que surt el gas després de passar per una primera turbina és suficientment alta com per fer evaporar l'aigua d'un altre circuit. És un exemple de cogeneració també!

    ResponElimina
  2. Merci pel comentari noi, no ho sabia!

    ResponElimina